Last Cappuccino at Starbucks? / スタバの異変。
Grande, Venti & Trenta via dictionary.com |
全米のスターバックスに異変あり。
なんと、カプチーノがメニューから人知れず消えているとのこと。
Starbucks quietly took the cappuccino off the menu in many stores, and it makes perfect sense
Read: BussinessInsider.com
photo via businessinsider.com |
記事を読むと、
☑ カプチーノの泡を作るテクが難しい。
巨大化・グローバル化したフランチャイズ店すべてで同じクオリティを提供するのが難しい。
☑ ラテとの違いを出しづらい。
☑ Flat Whiteなる新商品をだし、カプチーノの存在を薄めようとしている節がある。
とのこと。
そうおもうと、イタリアのバールでせっせと作られるふわふわ泡のカプチーノがすきだったわたしは
日本ではほとんどカプチーノを頼まない。
なんでかというと、泡がシャコシャコ…。
そして、おいしくない!
バリスタ(基本的にはオッサン)の無骨な態度から想像できない繊細な泡。
それがカプチーノの魅力。
マシーンが一緒でもなかなか再現できないもののようです。
この記事によると、そもそもスターバックスから正式な《カプチーノ終了》の声明が出ていないので
すべて推測によるのだけど、ロークオリティが理由でカプチーノを辞めるのであればスタバってすごい。
そこまで真摯にカプチーノをとらえてくれていたなんて…逆に驚きです。
あと、日本では昨年ラテが改良され、すごくおいしくなった。
アメリカではFlat Whiteが代替と見込まれているけど、日本ではそれすらいらないような気がしています。
そもそも日本人でラテとカプッチョを正しく見分け、説明できる人ってあんまりいないとおもう。
もはや進化したラテでいい!
ちなみに、スタバのサイズは tall (12 ounces), grande (16), venti (24), and trenta (31) なんだって。
ヴェンティはトールの倍もあるのか…。
1オンス = 28.3495231 グラム。ということは何グラムかな?これまた…難解!
I read an interesting article on Business Insider.com.
In short, it’s about Starbucks.
According to the article, Starbucks is likely to quit offering cappuccino even through Starbucks has said nothing about it. The cappuccino is one of the most basic espresso drinks from 1986 but it’s getting harder to make clear differences between cappuccino and lattes.
In some stores like NYC, San Francisco, and Seattle they already stopped listing the cappuccino on the menu. They released a new item on the menu called flat white instead of taking off cappuccino.
For me, it’s very interesting that there are persons who deeply focus on Starbucks’s menu by themselves.
After having heard this topic, I checked some neighboring Starbucks and found out menus with cappuccino. As far as I know, among Japanese, only few people can distinguish between cappuccino and lattes precisely. Even more, they improved the latte last year and it became much tastier than before.
I guess that people don’t care about quitting cappuccino any more.
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